Rödvinssås

Portion: 3dl, gör gärna såsen dagen innan för bättre smak.
                                                              
1 grovhackad  schalottenlök                                     
1 skivad morot                                     
2 msk mör                                     
1 msk tomatpuré                                     
3 msk socker                                     
3/4 dl balsamvinäger                                     
4 1/2 dl rött vin                                     
3 msk konc.kalvfond                                     
1 1/2 tsk soja                                     
4 1/2 dl vatten                                     
1-2 tsk majsstärkelse                                     
salt och peppar
 

1. Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.

2. Strö över socker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens. 

3. Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter.

4. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Sila såsen.

5.Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

30 minuter före servering

1.Häll såsen i en kastrull. Koka upp, varmhåll.

Kommentera här: