Rödvinssås
Portion: 3dl, gör gärna såsen dagen innan för bättre smak.
1 grovhackad schalottenlök
1 skivad morot
2 msk mör
1 msk tomatpuré
3 msk socker
3/4 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk konc.kalvfond
1 1/2 tsk soja
4 1/2 dl vatten
1-2 tsk majsstärkelse
salt och peppar
1. Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.
2. Strö över socker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.
3. Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter.
4. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Sila såsen.
5.Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
30 minuter före servering
1.Häll såsen i en kastrull. Koka upp, varmhåll.